skip to Main Content

Denk je even mee met Oxfam en andere internationale organisaties die strijden tegen ongelijkheid? Zij roepen op voor een eenmalige belasting op het pandemisch vermogen. Het wat? De rijkdom die de 2.690 miljardairs van de wereld het laatste anderhalf jaar, tijdens de pandemie, hebben binnengerijfd.

Over hoe veel spreken we? Zet je even schrap: hun gezamenlijke spaarpot groeide aan met 5,5 triljoen dollar! Da’s gemiddeld zo’n 20 miljoen dollar extra voor elke miljardair. En dat tijdens de covidcrisis. En hoe zit het aan de andere kant van de medaille?

  • In de lage inkomens-landen heeft nog maar één procent van de bevolking een eerste dosis van het covidvaccin gekregen.
  • De Internationale Arbeidsorganisatie berekende dat wereldwijd minstens 114 miljoen mensen hun job verloren als gevolg van de covidcrisis.
  • De Wereldbank schat dat de pandemie ruim 200 miljoen mensen in de armoede heeft geduwd.

De Internationale Alliantie ‘Fight inequality’ eist een eenmalige taks van 99 procent op die covidwinst van 5,5 triljoen dollar. Met de geïnde 5,4 triljoen kan elke volwassene op onze planeet worden gevaccineerd en kan elke werkloze eenmalig 20.000 dollar krijgen. En… na die belasting zouden de miljardairs nog steeds 55 miljard dollar meer overhouden dan voor de pandemie.

Geen duurzame, structurele oplossing voor de wraakroepende ongelijkheid en de tomeloze graaizucht, maar wel een redenering die aan het denken zet. Njoki Njehu, de Panafrikaanse coordinator van de Alliantie zegt het zo: “Billionaire wealth is not earned. Billionaires are profiting from working people’s hard graft and pain. It’s money ’earned’ by your sweat ―and it’s high time that sweat began to pay off. Governments need to tax the rich for us to stand any chance of reversing the inequality crisis we’re in.”

Het is echt niet normaal dat een kleine groep miljardairs zich kan blijven verrijken op het zweet van de werkende bevolking. Hoog tijd voor wereldwijd verzet!

Back To Top